Hostatgeria del Monestir i Santuari de Santa Maria de Refet

Enmig de la natura, amb només 5 habitacions, l’hostatgeria del monestir de Santa Maria de Refet és perfecta per a una família o un petit grup d’amics que vulguin gaudir de la pau i del silenci del lloc, al costat del monestir, atesa per les monges, i explorar la contrada des d’aquí.

Un lloc de pau

Hospitalitat monàstica

L’hostatgeria del Monestir i Santuari de Santa Maria de Refet es troba dins el conjunt del santuari i monestir, al km 109 de la C-26 que uneix Artesa de Segre i Ponts, i pertany al poble de Seró, comarca de la Noguera, en el Bisbat d’Urgell.

L’hostatgeria és un edifici que consta de planta baixa i primer pis, separat del santuari i comunicat per un acollidor pati que mira a Ponent. És un bell edifici de pedra, on cada pedra ha estat tallada a mà amb originals dibuixos geomètrics i religiosos.

Disposa de 5 habitacions individuals, una sala per a estar-hi, el dit pati… i camp obert on es poden fer unes llargues i tranquil•les passejades; o llançar-se des d´aquí a explorar la contrada, rica en oferta natural, cultural i gastronòmica. Podeu venir amb els vostres plans fets, improvisar o preguntar-nos amb antel•lació sobre el que us agradaria visitar, per tal que us poguer fem recomanacions i contactes.

Refet, 800 anys d´història

Història

La història d’aquest indret comença a finals del s. XII, amb la construcció d’una ermita dedicada a la Mare de Déu de Refet, al lloc on es diu que ella es va aparèixer a un pastoret, amb una talla romànica de fusta de la mateixa època.

Al llarg dels segles, l’ermita està custodiada per 1 ó 2 ermitans. Es construeix un habitatge annexe al santuari i la gent de la contrada en fa donacions de terres. En diverses etapes també hi viuen famílies de masovers.

El 1986 arriba a Refet una comunitat de la congregació francesa de monjos benedictins de la Mare de Déu de l’Esperança, que al llarg dels 23 anys de la seva estada, fan reformes estructurals al conjunt del santuari i habitatge, que esdevé monestir, i transformen l’antic edifici d’una planta de les quadres en hostatgeria, amb 5 sencilles habitacions individuals en el primer pis.

A la planta baixa, els monjos realitzen treballs d’enquadernació. Els monjos marxen el 2009 i el monestir resta tancat. Al santuari s’hi continua celebrant missa els diumenges, donada la veneració a la Mare de Déu de Refet existent a la contrada i l’assistència dels fidels.

El març del 2016 arriba al monestir de Santa Maria de Refet una petita comunitat de monges que viuen segons el carisma de Sant Jeroni: estudi amorós de la Sagrada Escriptura, lloança divina i acollida.

Les monges, amb l’ajuda del Bisbat d’Urgell, rehabiliten l’hostatgeria, passant 4 de les 5 habitacions a tenir dutxa. La planta baixa esdevé menjador, sala d’estar i botiga d’artesania monàstica i venda de productes de la contrada.

La nostra actualitat

Notícies

1 de maig: torna l´Aplec de Refet

1 de maig: torna l´Aplec de Refet

Com cada 1 de maig, ens tornem a trobar a Santa Maria de Refet per al tradicional aplec. Aquest any, el matí començarà per als qui ho volgueu amb una molt interessant activitat organitzada per l´Espai Transmissor de Seró: aparcant els cotxes al poble, sortiran a les...

Santa Maria de Refet: Missa cantada, 2 de desembre

Santa Maria de Refet: Missa cantada, 2 de desembre

Diumenge dia 2 de desembre comença l´Advent, i al santuari de Santa Maria de Refet volem donar culte al Senyor amb unció i solemnitat. Se celebrarà la Santa Missa a les 17.00 hrs, com sempre en horari d´hivern, i serà una Missa cantada, amb acompanyament del Quartet...

Aplec de l´1 de maig a Santa Maria de Refet (Seró, Artesa de Segre)

Aplec de l´1 de maig a Santa Maria de Refet (Seró, Artesa de Segre)

L´Aplec de l´1 de maig a Santa Maria de Refet és un esdeveniment de gran tradició a la contrada. Se celebra Missa a les 12.00 hores. Abans i després de la missa (no durant la missa), podreu visitar les paradetes de productes de proximitat i activitats i llocs...

Un lloc per a l’encontre

Què us oferim?

Allotjament

5 habitacions individuals amb lavabo i dutxa. 1 bany compartit. Menjador, pati interior, possibilitat d’unir-se a la pregària de la comunitat de monges.

Passar el dia, i dinar

Amb reserva prèvia, possibilitat de llogar la sala / menjador per a passar el dia en família. Les monges preparen el dinar.

Trobades, reunions, tallers

Amb reserva prèvia, possibilitat de llogar la sala / menjador per a reunions, xerrades o tallers que no siguin incompatibles amb la fe catòlica. Les monges preparen el dinar.

Botiga monàstica

El sosteniment material de la comunitat de monges ve del seu treball. De l’hostatgeria, la botiga monàstica i les espelmes, sabons i tasses que realitzen. A la botiga monàstica s’hi poden trobar aquests treballs artesanals de les monges, juntament amb productes artesans de menjar i beure de la contrada (cervesa, vi, formatge, xocolata, torrons, oli d’oliva, llonganissa) i regals cristians.

Cercar Déu, cercar la pau en el silenci

Espai de silenci

Com tota hostatgeria monàstica, l’hostatgeria del monestir de Santa Maria de Refet és un espai de silenci que vol afavorir el treball personal d’interiorització, de serenor d’esperit, de pregària.

Acull a tothom qui amb sinceritat cerqui un ambient de silenci i vulgui respectar el silenci i la llibertat dels altres. També aquells qui, respectant l’ambient de silenci, s’estimin d’explorar el territori des del particular hospedatge que és una hostatgeria monàstica.

Podeu participar en les hores de pregària monàstica de les monges i en l’Eucaristia diària que se celebra en el Santuari.

4 de les 5 habitacions individuals tenen dutxa i lavabo. La cinquena habitació no té dutxa, però es troba al final del passadís, junt al bany comú, i és més espaiosa, ideal pels qui venen a passar-hi estades més llargues per a redactar la tesi doctoral, preparar unes oposicions, etc. En aquesta habitació número 5, a més, es pot posar un llit plegable per a criatures en el cas de ser una família, si el petit no està acostumat a dormir sol.

Santa Maria de Refet

Com arribar-hi

Transport públic:
Tren Barcelona Sants- Fins Lleida Pirineus (Ave-Alvia)
Anar a l’estació Lleida Estación Renfe (2 minuts a peu) i allà agafar el Bus que va de Lleida a La Seu-Puigcerdà-Andorra
Baixar a Seró. fins al poble hi ha 1,1 Km. a peu (14 min.)
Fins al Monestir hi ha 2 Km. 25 min.

Bitllets i informació
ALSA – 902 42 22 42
RENFE OPERADORA – Compra bitllets – 902 32 03 20

Cotxe:
Barcelona-Tàrrega per l’A2 Tàrrega-Artesa per la C14
Poc abans d’arribar a Artesa, a mà dreta agafar C26 direcció Ponts
Trobareu un desviament que posa camí de Seró (Aquest no)
Després hi ha un desviament que posa Seró. Agafeu-lo i molt a prop, a mà esquerra, i ha el rètol que indica Monestir de Santa Maria de Refet. Cal travessar la C26 i seguir per la petita carretera 2 Km. fins arribar al Monestir.

Contacte

Monestir de Santa Maria de Refet
25739 – SERÓ (Artesa de Segre)
Lleida
Tel. 650 815 370

contacte@jeronimesurgell.cat