L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha resolt que la Conca de Tremp-Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la Unesco. .

Els Geoparcs són àrees geogràfiques on els paisatges i llocs de rellevància geològica internacional són gestionades seguint un concepte global de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant les comunitats locals. Es caracteritzen per ser territoris delimitats amb una gran riquesa geològica reconeguda a escala internacional, els quals compten amb un important patrimoni natural, històric i cultural.

El de la Conca de Tremp-Montsec es converteix, d’aquesta manera, en el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i en el 12è en l’estat espanyol. Amb més de 2.000 Km², el Geoparc Conca de Tremp-Montsec està integrat per 19 municipis: tots els 14 del Pallars Jussà; Àger, Camarasa i Vilanova de Meià de la Noguera; Baix Pallars, al Pallars Sobirà i Coll de Nargó, a l’Alt Urgell.

Es tracta d’una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar, entre altres coses, com es van formar les serralades com la dels Pirineus. Hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple els milers de restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona.

Precisament per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la Unesco re-avaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

Beneficis per al territori

Amb el nomenament de la Unesco, s’ha d’afavorir la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics; generant noves opcions de desenvolupament per la zona com és el geoturisme i promocionant els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment identitari.

De la mateixa manera, el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional com internacional, ajudant a atraure un turisme responsable i de qualitat.

En aquest sentit es creu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys. Es calcula que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 euros. Pel que fa al nombre de visitants a la zona arran de la distinció de la Unesco, les previsions del Geoparc són de duplicar el nombre de persones en els propers cinc anys.

El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l’Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt neuràlgic d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.
font: https://www.naciodigital.cat/pallarsdigital/noticia/9257/conca/tremp-montsec/ja/geoparc/mundial/unesco